Ταυτότητα

Ο «Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης – Φορέας μελέτης και ανάδειξης Θρακικού Πολιτισμού», μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ιδρύθηκε το 1996 στην πόλη μας από μια ομάδα Ξανθιωτών, με Εβρίτικη καταγωγή, με κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς.
Σκοπός του Συλλόγου μας, πέραν της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών μας, είναι η κοινωνική προσφορά, η ανάπτυξη του εθελοντισμού, η δημιουργία συνείδησης για την διατήρηση, την διαφύλαξη και την διάδοση των παραδόσεων του τόπου μας, καθώς και η ανάδειξη των πνευματικών, πολιτιστικών και λαογραφικών δυνατοτήτων του Έβρου και της Θράκης γενικότερα.
Βασικά γνωρίσματα που τον χαρακτηρίζουν είναι: Οι κοινωνικές του ευαισθησίες, ο τρόπος προσέγγισης του λαϊκού πολιτισμού και η αναγνώριση της αξίας και της διαχρονικότητας της παράδοσης.

Από την ίδρυσή μας έχουμε να επιδείξουμε ένα ουσιαστικό και πολύπλευρο έργο:
Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες με τις οποίες στηρίζουμε ψυχολογικά και υλικά αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας,.
Οργανώνουμε τακτικά πολιτιστικές παρεμβάσεις με εκθέσεις εικαστικών δημιουργών, παρουσιάσεις καλλιτεχνών, ημερίδες αναδείξεις τουριστικών χώρων καθώς και εκδρομές γνωριμίας της περιοχής μας.
Εκδίδουμε έρευνες του Συλλόγου για την ανάδειξη της λαϊκής μας κληρονομίας, όπως το βιβλίο «Παραδοσιακή φορεσιά της Θράκης και τα μουσικά της όργανα, σημεία ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή και το μουσικό άλμπουμ «Μνημοσύνης απόσταγμα» με ανέκδοτα τραγούδια του Βορείου Έβρου.

Διαθέτουμε ιματιοθήκη με 130 παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης (αυθεντικές και ακριβή αντίγραφα), συλλογή με όλα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Θράκης και βιβλιοθήκη όπου κυριαρχούν έντυπα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ιστορία της Θράκης.
Αποτελούμε έναν από τους βασικούς συνεργάτες της Νομαρχίας και του Δήμου Ξάνθης σε πολιτισμικά θέματα και συμμετέχουμε ανελλιπώς, από την ίδρυσή μας, σε όλες τις πολιτιστικές και λαογραφικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν.
Για την προώθηση της πολιτιστικής συνείδησης στα παιδιά, κάθε χρόνο και στις αρχές Νοεμβρίου, οργανώνουμε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ παιδικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων.

Λειτουργούμε τα τμήματα: παραδοσιακού χορού, τμήμα έρευνας – καταγραφής – αναβίωσης λαϊκών δρώμενων του Έβρου, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και το τμήμα παραδοσιακής χορωδίας με τα οποία εκπροσωπήσαμε την Θράκη σε εκδηλώσεις φορέων σε όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο και σε πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Εν κατακλείδι στο εντευκτήριό μας, συστηματικό εργαστήριο παραγωγής πολιτισμού, ενώνουμε τα κομμάτια της ζωντανής μας ιστορίας, θεωρώντας χρέος μας να κρατήσουμε τη μνήμη άσβεστη και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διεξάγουμε προσεγμένες έρευνες, καταγραφές, τεκμηριώσεις, μελέτες και προβολές πάνω στα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία των Θρακών.

Pin It on Pinterest

Share This